Fikaklubben

Gourmetbönans fikaklubb
Ingela Berger – Gourmetbönan

– Men först, fika!

Ja, så kan det låta när en ny arbetsdag ska börja eller när vi tar sats inför ett stort projekt, till exempel storstädning eller bergsbestigning eller när vi ska implementera de där storslagna målen vi klubbat igenom på personalmötet.

Kaffe och te är viktigt för oss. Det går inte att förneka det. De allra flesta av oss har svårt att tänka sig en arbetsdag utan fika. Ändå känner jag ofta att fikapauserna på jobbet är något man tvingas (eller tvingar sig själv) att nedprioritera. Vi tar med oss koppen till datorn eller symaskinen eller staffliet eller vad det nu är vi jobbar med. Och så smuttar vi lite medan vi tänker på jobb.

Men så tycker inte jag att vi ska behandla våra fikastunder. Fikapauser är klart underskattade nuförtiden. Vi tror att vi inte hinner jobba klart eller att vi kommer att underprestera om vi unnar oss de där stunderna. Men jag tror inte alls att det är så det fungerar.

Vi behöver våra fikapauser, de är livsviktiga, och om vi tar oss tid och verkligen fokuserar på teet eller kaffet, närvarande i stunden, så är jag övertygad om att vi kommer att må bättre och också prestera bättre.

Och vi kommer att ha roligt på jobbet! Det är viktigt. En bra chef eller arbetsgivare förstår detta. Varför inte gå och påminna chefen om att det är dags för en fikapaus? Och kanske har du med dig någon god ny sort som du vill att kollegerna ska få prova!

Kaffe och te är inte bensin som vi bara ska hälla i oss för att vi ska piggna till och orka vidare med våra sysslor. Vi är inga fordon eller robotar. Kaffe och te ska njutas med känsla och närvaro. Och när vi tar oss tid en liten stund och verkligen känner efter hur det smakar – då kommer vi att upptäcka att kaffe och te kan smaka väldigt olika, beroende på en mängd saker. Kvaliteten kan variera. Smaken kan variera. Och vi inser att det finns kaffe som är godare än annat kaffe. Vi hittar våra favoriter. Samma sak gäller te, som alltför många kaffedrickare går miste om, när kaffe blivit slentrian och en vana som vi glömt varför vi skaffat oss. Jag uppmanar alla kaffedrickare att ibland byta ut kaffet mot ett riktigt gott te, bara för att påminna om att det faktiskt finns underbart goda teer, med koffein i – nästan lika mycket som i kaffet. (Om det nu är det vi vill ha.)

I bloggen FIKAKLUBBEN kommer jag att lyfta fram te- och kaffefavoriter som jag skaffat mig genom åren. Jag berättar om dem och vad det är som gör att jag gillar dem. Min förhoppning är att du ska våga testa någon ny sort. Varför inte redan idag? 🙂

Här hittar du mina blogginlägg:

Välkommen till FIKAKLUBBEN!

Gourmetbönan Ingela