GOURMETBÖNAN OCH GOURMETBONAN – båda funkar!

Gourmetbonan
Gourmetbonan eller Gourmetbönan – båda funkar!
Äntligen! Jag är så lättad!! Nu har allt fallit på plats. Inga fler konstiga tecken!

1. Gourmetbönan.se har (även) blivit gourmetbonan.se
2. Värmlandsteet har ÄNTLIGEN kommit hem till Värmland!
3. Ekologisk Keemun finns inne! (för alla er som älskar äkta svart te)
4. Söderblandningen finns inne igen!
5. Marknad på lördag! (och den 20/7)

Kanske har några av er varit observanta och lagt märke till att Gourmetbönans URL (domännamnet) sett lite konstigt ut i vissa sammanhang. Särskilt vid delning i sociala medier. När det finns ett ö med i domännamnet blir detta nämligen automatiskt omkodat till tecken som den normala (engelskspråkiga) internetvärlden kan läsa.

När jag i höstas skulle boka mina domännamn ville jag förstås ha både gourmetbonan.se, gourmetbönan.se och en del varianter med .com, .nu osv. Jag fick de flesta, men gourmetbonan.se var inte ledig! Den hade jag haft förra omgången, när det begav sig i Märsta med min butik där. Men nu, till min förskräckelse och förvåning, var den upptagen. Men den användes inte och jag kollade upp vem som ägde den. Det var ett amerikanskt företag som säljer domäner. Jag skulle alltså bli tvungen att betala ganska mycket mer än de vanliga cirka 200 kronorna som är brukligt för ett domännamn. Trist och snopet, tyckte jag, som ju kände att den domänen borde vara MIN!

Gourmetbonan.se är en viktig domän eftersom många fortfarande inte vet att man kan använda åäö på internet. Att inte ha den kan innebära att förlora kunder.

Men jag fick nöja mig med att ta alla de andra som egentligen kunde vara alldeles tillräckligt. Jag hade ju gourmetbönan.se. Den var den viktigaste. Men när jag upptäckte att det blev konstiga tecken (vilket jag såg ganska omgående) kändes det inte kul. Jag ville inte ha en webbadress som hette xn--gourmetbnan-yfb.se. Det förstår du ju.

Vad göra? Jag bestämde mig för att ligga lågt, ha is i magen och vänta ut domänen jag ville ha. Jag kollade på whois.com och såg att den skulle expirera om några månader. Måtte de bara inte förnya den automatiskt, tänkte jag.

Men det gjorde de inte. Vad skulle de ha gourmetbonan.se till? Inte många som vill köpa den. Förutom jag. Men mig visste de inte om. Jag skrev in datumet i min kalender då domänen skulle vara fri att lägga beslag på. Och högg så fort jag kunde. Och det lyckades!

Så nu har jag ”klonat” min webbplats och flyttat över allt till den nya URL:en – den gamla gourmetbönan.se leder automatiskt över till den nya gourmetbonan.se. Så det spelar ingen roll vilken adress du skriver in i adressfältet. Du hamnar rätt hursom. Jag var lite nervös inför denna flytt, allt kunde ju gå fel, jag kunde förlora innehåll och tekniska detaljer kan ofta ställa till med problem, det vet jag. Tänk om hela sajten bara försvann ut i tomma cyber-space! Men det fungerade smärtfritt!

Jag är oerhört lättad över detta, som stört mig hela tiden, men nu är det fixat och jag slipper för alltid detta problem, mycket tack vare mitt hjälpsamma webbhotell Manufrog, som jag varmt rekommenderar av flera skäl. Snabb och personlig support på hög nivå! Jag får inte betalt för att säga det. Jag är bara så tacksam för att allt blev bra! ?

Dock finns en enda negativ aspekt, och jag skulle behöva din hjälp här: När webbplatsen klonades och lades på ny domän följde inte Facebooks gilla-markeringar med. ☹ På första sidan hade jag 179 gilla-markeringar som nu är borta. Tänk om vi skulle gå in där allihop och klicka på gilla-tummen och försöka få ihop en massa likes igen? Vill du hjälpa mig med det? Jag vore så otroligt tacksam om du vill klicka på tummen uppe till höger, precis ovanför loggan. Även om du gjort det tidigare, så är din gillamarkering borta just nu. Och jag saknar den.

NYTT I BUTIKEN

Värmlandste finns nu inne – Jag skrev ju redan förra gången om detta te som jag beställt in, men det var slut hos leverantören och har inte kommit förrän nu. Men den som väntar på något gott… Värmlandste är ett svart te med fläderblommor, jordgubbsblad, mango, passionsfrukt och jordgubb. Lika gott som det låter.

Ekologisk Keemun från Gourmetbönan
Ekologisk Keemun från Gourmetbönan

Ekologisk Keemun – Jag letar speciellt efter ekologiska teer närhelst de går att få tag i. Det är inte alltid lätt, så ibland får jag ta in bra teer som inte är det. Men här lyckades jag hitta ett gott keemun-te som också är ekologiskt. Det kommer från Kina och är ett ”riktigt” te, enligt de många teälskare som gärna avstår från blommigt och smaksatt te.

Du hittar alla nyare produkter under länken NYHETER. Där finns fina burkar, muggar och gott kaffe och te. Har du provat Prinsessteet? Det måste du! ? Ge bort till någon prinsessa du känner! Själv bjöd jag mina två barnbarn (prinsessor båda två) på detta te vid midsommar och de älskade det! (Det är teet på den stora bilden högst upp.)

Söderblandningen är åter i lager – till glädje för alla er som älskar detta te. Passa på innan det säljer slut igen. Och de somriga teerna Kustfägring, Sjöbris och Smultronställe finns i lager. Och mycket mer…

Och sommar-rean pågår ännu, som flera av er har upptäckt och dragit nytta av. Det är riktigt bra priser, jag förlorar nästan på det, så jag ska höja priserna igen snart. Man vet aldrig när. ?

MARKNADER I BJURTJÄRN OCH FILIPSTAD

På lördag 6 juli mellan 12 och 16 medverkar jag i marknaden i Bjurtjärn utanför Storfors. Det finns en hembygdsgård där och man arrangerar nu ”bygdedagarna” vid hembygdsgården. Kom och säg hej om du är i närheten! Jag har som vanligt med mig gott te, kaffe och en del annat gott och användbart.

Även lördagen den 20 juli kl 10-14 medverkar jag i en marknad. Det är en värmländsk matmarknad på Stora torget i Filipstad och den ingår i den så kallade ”Filibjurveckan” som är en årlig tradition här. Det blir bondemarknad med närproducerat och mycket mat o dryck. Gissa om jag kommer att ha med mig Värmlandste?

Ha en fortsatt glad och skön sommar!

Gourmetbönan Ingela