Lilla Kaffeskolan

– snabbkurs i kaffekunskap

Två kommersiella arter finns: Arabica och Robusta (Coffea Arabica och Coffea Canephora). Detta är de latinska namnen på de två vanligaste kaffebuskarterna. För finare ursprungskaffe används i stort sett bara Arabica.

Kaffeplanta Gourmetbönan. Foto: Johan & Nyström/Jonatan Låstbom
Kaffeplanta. Foto: Johan & Nyström/Jonatan Låstbom

Trots att botanister har identifierat mer än 80 typer av kaffe, så är det bara dessa två som har någon betydelse inom kaffeproduktion Arabican är den äldst kända arten och fortfarande den viktigaste i kaffeproduktionen. Namnet ger tankar till arabia, men kaffet upptäcktes förmodligen i den sydvästra delen av Etiopen, så det var vår Carl Von Linné (1707-1778) som gav arten sitt latinska namn. Han antog helt enkelt att utgångspunkten för kaffe var arabia.

Arabica är drottningen bland kaffebönorna. Den produceras i höglandsterräng med mycket tillgång till vatten och bördig jordmån. Ju högre plantan växer, desto fler aromer och högre kvalitet. Plantan är ganska känslig och växer på mellan 600 och 2000 meter. Den står för mer än 70% av världens kaffeskördar. Arabica har mindre koffein än robusta. Arabican har antingen hög eller låg syra. Med syra följer aromer.

Kaffeplantage Gourmetbönan. Foto: Johan & Nyström/Jonatan Låstbom
Kaffeplantage. Foto: Johan & Nyström/Jonatan Låstbom

Arabican har ett antal underarter varav de kanske mest kända är Bourbon och Typica . Olika underarter har olika smak- och växtegenskaper.

Robusta används ofta felaktigt som ett skällsord (framförallt i USA). Och det råder ingen tvekan om att det finns ett antal riktigt dåliga robustor i världen (men det samma gäller också arabica). Men på senare år så har flera länder, framförallt Indien, försökt odla bättre robusta. En dålig robusta kan döda vilken blandning som helst, men en högkvalitativ robusta kan göra underverk i en välkomponerad espressoblandning och bidrar både med crema och smakbalans.

Kaffebär Gourmetbönan. Foto: Johan & Nyström/Jonatan Låstbom
Kaffebär. Foto: Johan & Nyström/Jonatan Låstbom

Den trivs bättre än arabican i varma klimat och är mer motståndskraftig mot sjukdomar. Den ger generellt också högre skördar per träd än arabican. Smaken drar antingen åt gummi eller torr kvist. En robusta kan innehålla upp till tre gånger mer koffein än arabica. Tvärtemot arabica så skall en robusta ha så få aromer som möjligt. Ju mer neutral en robusta är, desto högre kvalitet. En robusta har aldrig syra, om inte kaffet är underrostat eller är defekt.

Källa: Johan & Nyström

Förvaring av kaffe

Kaffebönor behåller smak och arom bäst när de förvaras svalt och torrt, skyddade från starka lukter, fukt, ljus och värme.

Det kan vara svårt att hitta den idealiska platsen, eftersom kylen visserligen är sval, men också en fuktig miljö i vilken vi ofta förvarar andra livsmedel med starka dofter som kan påverka kaffet negativt. De lärde tvistar fortfarande om huruvida frysen är lämplig, men hela bönor tycks ta skada av frysen, möjligen kan man förvara malet kaffe i den under kort tid.

Så länge denna osäkerhet råder förvarar jag mitt kaffe lufttätt i sin grundförpackning (dvs påsen du får i butiken) nerstoppad i en burk, torrt, mörkt och i rumstemperatur. Detta gäller både hela bönor och malet kaffe.

Den som har kvarn hemma köper hela bönor och mal dem precis innan bryggning. Det behöver väl kanske inte sägas att kaffet sedan bör konsumeras så snart det bryggts. Den som inte har lyckan att äga en kvarn gör klokt i att köpa en mindre mängd nymalet kaffe för att det ska vara så färskt som möjligt när det dricks.