Om Gourmetbönan

Jag heter Ingela Berger och det är jag som driver Gourmetbönans Te & Kaffe. Sedan barndomen har jag älskat te. Kaffet har kommit i vuxen ålder. Det är med te och kaffe som med viner – det spelar roll varifrån det kommer och hur det odlas.

Gourmetbönan-dricker-te
Ingela Berger – Gourmetbönan

Gourmetbönans historia börjar i Märsta utanför Stockholm, där jag bodde och öppnade min butik hösten 2006, lagom till jul. Det var en lång kö utanför butiken på öppningsdagen, och affären fick en bra start vid julrushen. Tiden med Gourmetbönan 1.0 var en rolig tid. Jag lärde mig massor, träffade många intressanta och trevliga människor, och det gick ganska bra den första tiden.

Detta var före Facebook och andra viktiga sociala medier. Men jag hade en kundklubb med många hundra medlemmar och en hemsida och nöjda kunder i hela landet. Jag hade teprovningar, teparty, kaffeprovningar och konstutställningar i butiken, som många berömde för att den var så trivsam. De kallade den en oas i Centrum.

-> Kolla vad jag hittade i arkiven! ->Klicka här! ->

Men Märsta Centrum var inte så välbesökt på den tiden. Intäkterna ökade inte tillräckligt snabbt. En kollega i branschen sa till mig: ”du gjorde allting rätt – men du var på fel plats”. Så jag avvecklade och arbetade med helt andra saker i några år. Som jobbcoach, föreläsare och seminarieledare.

Men hela denna tid som gått sedan dess, har jag ibland haft tanken inom mig, att kanske kanske någon gång någonstans kan hon få återuppstå – Gourmetbönan. Man vet aldrig, har jag sagt när vänner och bekanta frågat. Men det har liksom inte varit rätt läge. Jag lämnade så småningom Märsta och bosatte mig i Värmland där jag haft ett vanligt jobb sedan 2017.

Och så händer det. Plötsligt har jag inget jobb.  ”Jobbcoachen som blev arbetslös!” Då kom tanken till mig igen. Kanske är det dags nu! Ja, så blev det, och det känns sååå roligt att starta igen! Den här gången på nätet.

En gourmetbutik för te och kaffe

Jag är teentusiast och ”kännare” och har samlat på mig en massa kunskap om både te och kaffe genom åren. Det finns hur mycket som helst att upptäcka och utforska om dessa drycker. Jag upphör aldrig att förundras. Kaffe och te är fullt jämförbara med viner. Precis som man letar efter ett bra kvalitetsvin ska man hos mig kunna få hjälp att hitta just det te eller kaffe man söker.

”Det är med te och kaffe som med viner – det spelar roll varifrån det kommer.”

Olika sorters löste kommer att finnas i butiken – svart, grönt, rött och vitt. Kaffe kan man köpa som hela bönor eller bryggmalet. Det är gourmetkaffe från de bästa rosterierna – sådant kaffe som inte finns att få tag på i vanliga snabbköpsaffärer. Ett exempel är det indiska kaffet Monsun Malabar. Det är rena arabicabönor som får sin speciella mjuka och aromrika smak genom att de exponeras för varma och fuktiga monsunvindar i två-tre månader. Jag kommer också att ta hem smaksatt kaffe: Irish Cream är en av de populäraste sorterna.

I webbutiken ska också finnas tillbehör som behövs för en lugn stund med favoritkoppen: tekannor, burkar och tesilar, liksom presentförpackningar i olika storlekar. Kontakta mig så ser vi om vi kan hjälpa till. Även företag och arbetsplatser kan beställa kaffe och te av Gourmetbönan.

Ekologiskt och rättvisemärkt

De flesta teer är ekologiska. Flera är också rättvisemärkta. FTO står för Fair Trade Organic. Om en vara är märkt med den förkortningen så vet man att innehållet är både ekologiskt och rättvisemärkt.

Kaffets kvalitet är den högsta och bästa du kan få tag på och här ingår en medveten inställning till hela processen, från planta till kopp. Att kräva av fattiga kaffeproducenter att de ska skaffa certifikat för Fairtrade kan vara att stjälpa istället för hjälpa – det är dyrt för dem. Därför har en av mina leverantörer en egen handelsmodell, som kallas Direct Trade.

Mina leverantörer åker själva runt till kaffeplantager i hela världen och besöker gårdarna där kaffet odlas. De väljer ut de bästa på plats, och på så sätt kan de förvissa sig om att kaffet har den höga kvalitet de kräver och att det odlas enligt etiska och ekologiska riktlinjer. De stöttar odlarna och betalar dem bra.

Föreläsningar och kultur

Jag kommer gärna till er och föreläser om te eller håller i en teprovning. Jag älskar att föreläsa och det har jag min teaterutbildning att tacka för! Jag har tidigare arbetat med kultur – musik och teater. I den gamla butiken i Märsta Centrum drev jag ett galleri där lokala konstnärer ställde ut. Den konstnärliga sidan är en viktig del av mig och det kommer säkert att märkas på olika sätt. Gourmetbönans logotyp har jag till exempel designat själv och jag tycker det är superkul att jobba med video och audio.

– Te och kaffe är i högsta grad också kultur! Och inte bara en utan flera – de kinesiska och de japanska tetraditionerna till exempel, med sina teceremonier, och så har vi engelsmännen som följde holländarnas exempel och tog med sig teet till Europa och gjorde en helt egen kultur av det i England. Sedan Ryssland med sina samovarer. Och så förstås den nyare kaffetrenden med latte och espresso. Jag lärde mig massor under Märsta-tiden, och mina kunder ska få ta del av min kunskap och få chansen att pröva något nytt då och då. Det är det som är så spännande med te och kaffe – det finns så mycket mer att provsmaka! Jag får nya favoriter hela tiden! Och man måste absolut inte vara kännare eller trendig för att platsa här hos mig. Det finns te och kaffe så det räcker för de flesta personligheter och smakriktningar. Varmt välkommen till Gourmetbönan!