Oolongteer kan sägas vara ett mellanting mellan grönt och svart te. Man har påbörjat en fermenteringsprocess, men avbrutit den och fått ett delvis jäst te, ibland på gränsen till grönt, om fermenteringen avbrutits tidigt. Vissa oolonger är mörkare (när fermenteringen pågått längre) och har en kraftigare smak. Bladen vecklar ut sig när man brygger teet och kräver därför gott om utrymme, inte för liten sil.

Oolongte bryggs med fördel med kokhett vatten, 85-90 grader, annars utvecklas inte bladknytena tillräckligt. Brygg teet i 2-4 minuter (en tesked per kopp), eller öka dosen till tre teskedar och dra i en halv minut. De olika metoderna ger olika smak – pröva dig fram för att finna din egen smak. Oolongteer kan bryggas flera gånger på samma blad och ofta smakar teet bäst 2:a & 3:e bryggningen. Oolongte anses vara bra om man vill gå ner i vikt. Oolong kommer främst från Kina och Taiwan.

Visar alla 1 resultat

Visar alla 1 resultat