Te och hälsa

Allt te innehåller nyttiga ämnen som man tror kan förebygga sjukdomar och ohälsa, men det är framför allt de vita och gröna teerna man talar om idag i detta sammanhang, och mycket forskning pågår som tycks styrka deras hälsosamma egenskaper. Även det röda teet, Rooiboste, är ett bra alternativ när man vill dricka hälsosamt.

Om man vill behålla hälsan eller kurera sig från en sjukdom handlar det förstås om hela livsstilen – ingen blir frisk eller går ner i vikt enbart genom att dricka te – men att välja rätt te kan vara en viktig del av en total livsstilsförändring som får dig att må bättre dag för dag. Allt vi äter och dricker har betydelse, liksom våra övriga vanor, som hur mycket vi rör på oss varje dag och hur mycket stress vi är utsatta för m.m. Vår kropp har ett eget immunförsvar som hjälper oss att behålla hälsan. I det försvaret ingår antioxidanterna.

Antioxidanternas roll

Antioxidanter är ämnen som visat sig hindra framfarten av fria radikaler i våra celler. Fria radikaler kan i stora mängder ge upphov till sjukdomar av olika slag, men inbyggt i vårt system finns krafter som ska förhindra detta. Sådana krafter är antioxidanterna. De finns naturligt i kroppen, men också i livsmedel, framför allt frukt och grönsaker – och te. Deras uppgift är att kämpa för hälsa, och vi kan hjälpa till genom att välja födoämnen som är rika på antioxidanter. Ju fler som kämpar på den goda sidan, ju större är möjligheterna till hälsa och välbefinnande på lång sikt.

Varför är grönt och vitt te nyttigare än svart?

Svart te går igenom en fermenteringsprocess (jäsning) för att få sin speciella karaktär. I den processen förlorar teet mycket av sina nyttiga ämnen. De vita, gröna och även oolongteerna innehåller mer av antioxidanter, klorofyll, mineraler och vitaminer, och lägre halt av koffein eftersom fermenteringsprocessen hos dessa teer helt eller delvis har avbrutits. Tevattnet bör inte koka, för att inte fler näringsämnen ska försvinna. Röda teer kommer inte från samma planta (Camellia Sinensis) som vanligt te, utan växer på rooibosbusken i Sydafrika. Det röda teet innehåller många mineraler och även antioxidanter, och saknar helt koffein.

Kvaliteten är viktig

Ju högre kvalitet teet har, desto högre blir hälsoeffekterna, eftersom riktigt fina unga teblad som inte behandlats mer än absolut nödvändigt har bevarat de flesta av sina näringsämnen. Ett exempel på detta är White Silver Needles, som är ett exklusivt vitt te från Kina. Det kostar också av förklarliga skäl mer än ett te av ordinär kvalitet. Räknar man ut priset per kopp så är det vita teet ändå inte en dyr dryck i jämförelse med många andra drycker vi konsumerar. Gröna och vita teer kan bryggas flera gånger på samma blad och blir alltså på så sätt dryga, vilket man också bör minnas när man beräknar kostnaden. Priset blir några få kronor per kopp – jämför exempelvis med priset för ett glas öl, så framstår teet som mer prisvärt än vid en första värdering.

Vilka är hälsoeffekterna?

Te sägs idag kunna bidra till att hämma kolesterolbildning, förhindra högt blodtryck, förebygga hjärtinfarkt och stroke, förhindra diabetes, förebygga cancer, motverka bakterier, virus och förgiftningar, och tros även vara effektivt mot allergi. Forskning pågår kontinuerligt och i framtiden kommer vi med säkerhet att få ta del av nya positiva rön som bekräftar teets goda egenskaper.

Ingela Berger
Gourmetbönan

Gå till TGFOP ???? ->