Lilla Te-skolan

– snabbkurs i tekunskap

Svart te

Yunnan OP Special - ekologisk
Yunnan OP Special – ekologisk

Även svarta teer innehåller antioxidanter, även om de gröna och vita troligen har en högre halt av dessa hälsosamma ämnen. Den forskning som bedrivits har gjorts framför allt på gröna och vita teer. Man vet att svart te innehåller mer koffein än grönt och vitt te och att det har en lägre halt C-vitamin än de gröna och vita. Svart te går igenom en fermenteringsprocess efter skörd för att få sin speciella karaktär. De stora producentländerna är Kina, Indien och Sri Lanka, men även Indonesien och Kenya har bra svarta teer. Brygg teet i 95-100-gradigt vatten och dra i 3-5 minuter. Dosera en tesked per kopp.

Grön japansk Bancha
Grön japansk Sencha

Grönt te

Grönt te fermenteras inte, men upphettas och torkas kort efter skörd. Det gröna teet har låg koffeinhalt och anses ha allmänt hälsosam effekt. Innehåller rikligt med antioxidanter och C-vitamin. En rad undersökningar pekar på hälsoeffekter av grönt te, framför allt förebyggande sådana. Grönt te ska bryggas under kort tid: 1- 2 minuter. Vattentemperatur c:a 75-80 grader. Du kan brygga flera gånger på samma teblad.

Gröna teer är inte oxiderade/fermenterade som svarta teer är. Genom upphettning har man avbrutit jäsningsprocessen. I Japan gör man detta genom ångning, i Kina rostar man det gröna teet. De flesta gröna teer kan man brygga flera koppar efter varandra, med samma blad. I Kina säger man ofta att den andra koppen smakar bäst, men detta är en sanning med modifikation och beror på personlig preferens, teets kvalitet samt storleken på kopparna.

Även grönt te har hälsosamma effekter. Det innehåller stora mängder antioxidanter och vitaminer, samt har en låg koffeinhalt. Det viktigaste när man brygger grönt te är att vattnet inte skall vara för varmt – max 80 grader – samt att teet max skall dra 2 minuter. Vattnet skall heller inte koka upp och sedan svalna, för då blir smaken platt och lite fadd. Ofta är en bryggtid på 50-80 sekunder perfekt. Smak och färg förändras om det får dra en längre tid, även om man lyfter ur bladen. Smaken försvinner och färgen förändras från ljust grön till brun. En grundregel är ju bättre te, desto kortare bryggtid.

Brygg teet i en stor sil som låter tebladen veckla ut sig. Gott te behöver utrymme.

Dosering är främst en smaksak och upp till personlig preferens. Men grönt te blir lätt bittert vid överdosering och tunt vid underdosering så prova dig fram. Börja med en tesked vid cirka 2 deciliter vatten och utgå från det.

Vitt te

Det vita teet är helt obehandlat och så nära det naturliga teet man kan komma. Det torkas varsamt snart efter plockning för att inte oxidera. Bland vita teer finner man de mest exklusiva teer som går att få tag i. De innehåller rikligt med antioxidanter och vitaminer och har en mycket låg koffeinhalt. Vitt te bör bryggas med vatten som har en temperatur på mellan 70 och 80 grader, i cirka 1-2 minuter. Ibland kan de må bra av en längre dragningstid, upp till 10 minuter, särskilt de sorter som har mycket knoppar. Man kan brygga flera gånger på samma blad.

Rooibos natur - ekologiskt te från Gourmetbönan
Rooibos natur – ekologiskt te från Gourmetbönan

Rooibos – röd och grön

Rooibosbusken växer i Sydafrika och är inte släkt med den vanliga tebusken. De barrliknande bladen skördas ungefär som te från tebusken. Man använder hela busken, både blad och stjälkar. Bladen skärs till lagom längd, pressas, jäses och torkas. Färgen är röd och teet har en söt arom. Grön rooibos framställer man när man hettar upp blad och stjälkar så att de inte oxiderar. (Bladen är från början gröna, men blir röda i kontakt med syre.) Den gröna rooibosen har en lättare och frisk smak. Rooibosbladen är rika på antioxidanter och mineraler och eftersom de är naturligt koffeinfria med låg halt av garvsyra är det ett bra kvällste. Tag c:a 1 tesked rooibosblad per kopp i hett vatten (det ska nästan koka) och låt dra i c:a 5-10 minuter. Teet kan dra längre om man önskar eftersom det inte innehåller några bitterämnen.

Oolong

Oolongteer kan sägas vara ett mellanting mellan grönt och svart te. Man har påbörjat en fermenteringsprocess, men avbrutit den och fått ett delvis jäst te, ibland på gränsen till grönt, om fermenteringen avbrutits tidigt. Vissa oolonger är mörkare (när fermenteringen pågått längre) och har en kraftigare smak. Bladen vecklar ut sig när man brygger teet och kräver därför gott om utrymme, inte för liten sil.

 Oolongte bryggs med fördel med kokhett vatten, 85-90 grader, annars utvecklas inte bladknytena tillräckligt. Brygg teet i 2-4 minuter (en tesked per kopp), eller öka dosen till tre teskedar och dra i en halv minut. De olika metoderna ger olika smak – pröva dig fram för att finna din egen smak. Oolongteer kan bryggas flera gånger på samma blad och ofta smakar teet bäst 2:a & 3:e bryggningen. Oolongte anses vara bra om man vill gå ner i vikt. Oolong kommer främst från Kina och Taiwan.

Gå till Te och hälsa ->